Doctor Trias, 76 - St. Vicenç de Castellet

938 330 305

L’emergència climàtica, hi som a temps?

L’emergència climàtica, hi som a temps?

Els joves són el motor de canvi que el món requereix urgentment.

En el curs 21-22, l’alumnat d’S2 de l’escola FEDAC Sant Vicenç vam participar en un projecte sobre el medi ambient dins de la plataforma internacional eTwinning, que ens ha portat a col.laborar també amb la Kilian Jornet Foundation, amb l’objectiu de donar a conèixer, sensibilitzar i actuar per posar fre a la crisi climàtica actual.

El planeta Terra és la nostra llar, però en comptes de cuidar-lo, l’estem emmalaltint. Davant d’aquesta preocupant situació, l’escola és un espai ideal per a conscienciar als joves sobre les problemàtiques ambientals presents i els reptes futurs que es trobaran. També és un gran element transformador de l’entorn proper i permet que s’amplifiquin idees i petites accions locals. 

Així doncs, a FEDAC Sant Vicenç dediquem una matèria complementària de 2n d’ESO, concretament durant el curs 21-22 al projecte titulat Let’s go green! de la plataforma europea eTwinning. El fet de participar en un projecte internacional ens ha permès fomentar la pràctica activa de l’anglès com a llengua vehicular entre les escoles participants. 

Setmanalment vam treballar activitats relacionades la contaminació, la petjada ecològica, el desgel als pols i el canvi climàtic. Els alumnes van reflexionar sobre el canvi climàtic tot i entrevistant als seus avis per a contrastar el clima de la seva generació i duent a terme petites accions que milloren els hàbits de consum energètic diari. 

Tenim la sort de col·laborar amb la Kilian Jornet Foundation. Un dels seus principals objectius és preservar la natura i, conscienciar i educar per aconseguir-ho. Al llarg del curs vam estar col·laborant en diverses accions proposades per la fundació: participació en un cicle de conferències de científics i activistes mediambientals titulat El gel es fon i…? i, la confecció d’un decàleg que vam portar i explicar al Departament d’Acció Climàtica,

Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. Aquest treball conjunt ens va inspirar per a elaborar unes obres artístiques que, en última instància, ens volen provocar una profunda reflexió sobre l’emergència climàtica i el paper que tenim en el món. Totes aquestes obres han culminat en una exposició conjunta titulada The world is melting que va estar oberta a tot l’alumnat de FEDAC Sant Vicenç. Vam rebre també la visita de la Núria Burgada, coordinadora d’educació de la Fundació Kilian Jornet, que va felicitar i encoratjar als nostres alumnes per la tasca realitzada. 

A més, l’alumnat i professorat implicat en el Let’s go green vam rebre un segell de qualitat europeu, fet que ens anima a continuar proposant projectes mediambientals en futurs cursos a la nostra escola.

Finalment, vam col·laborar amb l’Editorial Graó i la seva revista Aula de Secundària, en la qual vam escriure un article explicant aquest projecte.

Des de l’escola, tant els alumnes com els professors que vam participar i col·laborar en aquest projecte, el valorem de forma molt positiva ja que ens va permetre reflexionar durant tot el curs sobre el moment d’emergència climàtica en el que ens trobem i accions que estan al nostre abast per actuar i enfrontar-nos als reptes que, des de ja, se’ns plantegen. 

Des de FEDAC Sant Vicenç mantenim ferm el nostre compromís per seguir treballant per a construir junts un món millor.

CreaEscola Quality Certificate for Education Website